Armeense kunstenares Hasmik Sngrygan wint tiende editie Prijs Frans Dille 

Hasmik Sngryan, My heart is in the mountains, potlood en pastel op papier, 51 x 65 cm
Hasmik Sngryan, My heart is in the mountains, potlood en pastel op papier, 51 x 65 cm

Op zaterdag 29 maart werd de tiende editie van de Prijs Frans Dille uitgereikt in het Museum Plantin-Moretus. De driejaarlijkse Prijs bekroont veelbelovend talent in de teken- en prentkust. Vanaf zondag 30 maart kunnen bezoekers de werken van laureaten en deelnemende kunstenaars bewonderen in het museum.  

De Prijs Frans Dille wordt om de drie jaar toegekend aan studenten en recent afgestudeerden van het hoger kunstonderwijs die uitblinken in de teken- en/of prentkunst. Voor deze tiende editie koos de jury uit 50 kandidaten met 128 werken. Hasmik Sngryan behaalde de eerste prijs, Nelson de Bok onderscheidde zich met de tweede prijs. Yoni De Muynck werd bekroond met een zeer eervolle vermelding en Ilona Rinne en Yannik De Meyer kregen een eervolle vermelding. ​ 

Voor de tentoonstelling werden 47 werken van 29 deelnemers geselecteerd. Van zondag 30 maart tot en met zondag 25 mei kunnen bezoekers kennismaken met de werken van de laureaten en andere beloftevolle deelnemers in het Museum Plantin-Moretus.

De Prijs Frans Dille 

De Prijs Frans Dille is een privé-initiatief in samenwerking met het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. De Prijs richt zich tot studenten hoger kunstonderwijs en recent afgestudeerden, wat volledig past binnen de geest van Frans Dille (1909-1999). De veelzijdige Frans Dille was een gevierd graficus, tekenaar en aquarellist, en een inspirerend docent. Zijn grafisch werk werd wereldwijd tentoongesteld, onder meer in Gent, Antwerpen, New York, Milaan en Warschau. Daarnaast prijkten zijn illustraties in talrijke dag-, week- en maandbladen. Frans Dille schonk bijna zijn gehele oeuvre aan het Prentenkabinet van het museum. 

De Laureaten 

De laureaten werden tijdens de prijsuitreiking Prijs Frans Dille op 29 maart 2025 om 11 uur bekend gemaakt in het Museum Plantin-Moretus: 

Eerste prijs: Hasmik Sngryan (26/11/1995, Jerevan, Armenië):

Hasmik Sngryan, een Armeense kunstenares, wist in 2017 de jury van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen te imponeren met haar energieke en persoonlijke tekenstijl, die traditionele en moderne invloeden combineert. In 2019 start ze aan de afdeling Vrije Grafiek, waar ze momenteel haar derde bachelor afrondt. Haar werk verkent haar zoektocht naar een plek in de wereld, tussen Armenië en België, verleden en toekomst. Ze visualiseert deze reis als labyrinten zonder begin of einde, vol twijfel en nieuwsgierigheid. Haar sterke tekenvaardigheid biedt houvast in deze artistieke ontdekkingsreis, waarmee ze zowel de jury als het publiek weet te boeien. 

Tweede prijs: Nelson de Bok (4/05/1999, Edegem):

Nelson de Bok onderscheidt zich door zijn vakmanschap en tekenkundige precisie binnen de grafische kunst, zonder mee te gaan in vluchtige trends. Hij blijft trouw aan traditionele diepdruktechnieken zoals lijn-ets en aquatint, waarmee hij zijn sociale engagement rond thema’s als klimaat en onrecht visualiseert. Na zijn Master in 2023 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen wist hij zijn narratieve kracht en technische excellentie te combineren met een eigentijdse, minder anekdotische beeldtaal. Zijn werk, soms donker maar gelaagd en intrigerend, laat ruimte voor interpretatie en nodigt zowel inhoudelijk als visueel uit tot reflectie. 

Zeer eervolle vermelding: Yoni De Muynck (1983, Antwerpen):

Eervolle vermelding: Yannik De Meyer (1988, Antwerpen):

Eervolle vermelding: Ilona Rinne (1995, Turku, Finland):

Praktisch 

De beelden van de Prijs Frans Dille vind je in de mediagalerij.

Laura Kerstens

Perscommunicatie cultuur, stad Antwerpen

 

 

Share

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid