Brieven van Plantijn

Vanaf zaterdag 5 december in Museum Plantin-Moretus

Dit jaar herdenken we de vijfhonderdste verjaardag van de geboorte van Christoffel Plantijn, Antwerpens meest beroemde uitgever en drukker. De uitgave van een deel van zijn briefwisseling bood een uitgelezen kans om dit feit te vieren door de jarige zelf aan het woord te laten in zijn brieven.

Uit de 1.500 bewaarde brieven hebben we een selectie van 8 brieven gemaakt die vanaf zaterdag 5 december, als het museum weer open is voor het publiek, te zien is in het museum. ​ 50 brieven die diverse aspecten van Plantijns leven en werk belichten werden geselecteerd in een publicatie. Niet alleen zijn ze een bijzondere bron over het toenmalige boekenvak, de politieke toestand en het dagelijkse leven van zijn tijd. Ze bieden ook de persoonlijke getuigenis van iemand die in een periode van opstand en oorlog een bedrijf leidt en die voortdurend op zoek gaat naar financiële middelen voor de overleving van zijn zaak. Tenslotte schrijft Plantijn ook brieven aan zijn vrienden en dochters over zijn religieuze ideeën en zijn opvattingen over het leven.

De brieven, in het Engels vertaald en voorzien van een begeleidend commentaar, werden gebundeld in de publicatie, Christophe Plantin’s Correspondence. Perspectives on Life and Work as a Publisher in 16th Century Europe. Het boek kan voor 40 euro besteld worden via het museum of via de webpagina van Academia Press: https://www.academiapress.be/nl/christophe-plantins-correspondence.

Voor de pers

De pers is welkom om op aanvraag een bezoek te brengen aan het museum of een exemplaar van de publicatie aan te vragen via nadia.devree@antwerpen.be

Praktisch

Brieven van Plantijn
Van 5 december 2020 tot en met 28 februari 2021
Meer info over deze expo op https://www.museumplantinmoretus.be/nl/expo-brieven-van-plantin

 

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen
Museum Plantin-Moretus - Pressroomhttps://pers.museumplantinmoretus.be/Media - 500 jaar Plantin | Brieven aan Plantin (05.12.20-28.02.21)https://pers.museumplantinmoretus.be/media/album/10758

 

 

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid