Feestmaand in het Museum Plantin-Moretus

Kerstmis en het nieuwe jaar naderen met rasse schreden. Met de verzamelaarsdag, de Napolitaanse kerststal, een kerstfeest, een meerstemmige mis, een driekoningenfeest en de laatste dagen van de expo ‘Baroque Book Design’ heerst er een gezellige drukte in het Museum Plantin-Moretus tijdens de eindejaarsperiode.

Vanaf deze week krijgt de 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal uit de collectie van het MAS opnieuw een ereplaats in het museum. De kerststal is een typisch voorbeeld van de Zuid-Italiaanse stijl. Maar liefst 61 kleurrijke figuren in een imposante Romeinse ruïne met verschillende niveaus beelden de geboorte van Christus uit. Een levendige en vrolijke weergave van het kerstverhaal met veel zin voor expressie en heel veel attributen.

Zondag 16 december is de dag voor liefhebbers van kostbare boeken. Echte bibliofielen vertellen over hun passie en stellen de lievelingsboeken uit hun eigen collectie voor. Daarnaast vertelt Elke Van Herck, papier- en boekrestaurator van de stad, hoe men preciosa op de beste manier kan reinigen en opbergen. Met Redo-papers maken geïnteresseerden een eigen boekje. Anderen kunnen aansluiten bij een rondleiding.

Op zaterdag 22 december nodigt het museum de bezoeker uit voor een kerstfeest met winterse verhalen en een hemels koor. Verhalenvertelster Marijke Goossens doet het mysterie van de drie wijzen uit de doeken en met het verhaal van de sterrenruiter brengt ze een vleugje mysterie tot leven. Het kinder- en jongerenkoor Sterling, verbonden aan de St.Paulus kerk van Antwerpen, zingt hartverwarmende liederen rond de kerstboom. Jong en oud kunnen zelf kerstballen en kerstkaarten maken en in een zelfgedrukte feestzak alles keurig wegbergen. Tot het einde van de kerstvakantie biedt de Urban Baroque Bowl aan de bezoekers een bijzondere muzikale trip.

In 1578 drukte Christoffel Plantijn zijn eerste muziekdruk. Het enorme boekwerk - 55 bij 40 cm - bevat de muziek voor acht missen. Het Ensemble Antwerpse Polyfonie laat op 23 december tussen 14 en 15 uur de oude muziek van George de la Hèle weerklinken. Het ensemble zingt de tweede mis uit het boek. Dit is de 5-stemmige mis In convertendo Dominus. Speciaal voor deze gelegenheid presenteert het museum exclusief het prachtige koorboek in het salon. Het is één van de pronkstukken uit de collectie.

De ster als gids

Het embleem van Balthasar Moretus verwijst naar ‘Stella Duce’ of ‘met de ster als gids’. Het bevat bovendien een verwijzing naar de naam Moretus in de zin van de Moorse Koning Balthazar. Het museum zet de traditie van Driekoningen verder. Klein en groot zijn uitgenodigd op een betoverend driekoningenfeest op 6 januari 2019. Met traditionele driekoningenliedjes, dansen, hartverwarmende verhalen en pannenkoeken in de vorm van een ster en een kroon wordt het nieuwe jaar feestelijk ingeluid en de tentoonstelling 'Baroque Book Design' feestelijk afgesloten.

Praktisch: 

Feestdagen met de Napolitaanse kerststal, concerten, rondleidingen, lezingen en do-it-yourself activiteiten. Alles is inbegrepen in de prijs van het toegangsticket.

 • Kerststal

Van 11 december 2018 tot en met 6 januari 2019

 • Collectors‘ Day in het kader van Baroque Book Design

Zondag 16 december van 13 tot 17 uur

 • 13 uur: Francis Van Glabbeek: gepassioneerd door medische werken oa. Vesalius
 • 13.30 uur: Eddy Kerssens toont een boek van Frederik Verachter
 • 14 uur: Marcus de Schepper organiseerde verscheidene tentoonstellingen over boeken van Rubens en andere oude en hedendaagse particuliere verzamelaars
 • 14.30 uur: Johan Pas Johan Pas is hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en bestudeert kunstenaarspublicaties uit de 20ste en de 21ste eeuw
 • 15 uur: Dirk-Emma Baestaens heeft een liefde voor Nederlandstalige manuscripten en eerste drukken 1700-1980, Antwerpse drukken voor 1500 en de de Balzac prefaçons
 • 15.30 uur: Marc Claeys is gespecialiseerd in Nederlandstalige en antieke Bijbels, kerkboeken en Bijbels met zilver- en goudbeslag
 • Kerstfeest

Zaterdag 22 december 2018 van 13 tot 17 uur

 • Urban Baroque Bowl

Zaterdag 22 december 2018 tot 6 januari 2019

 • In convertendo Dominus het Ensemble Antwerpse Polyfonie

Zaterdag 23 december 2018 tussen 14 en 15 uur

 • Driekoningen

Zondag 6 januari 2019 van 13 tot 17 uur

 • Expo 'Baroque Book Design'

Nog tot 6 januari 2019

 

Museum Plantin-Moretus

www.museumplantinmoretus.be

open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur

gesloten op maandag en op zondag 25 december 2018 en zondag 1 januari 2019

 

Anneleen Decraene

Verantwoordelijke Marketing & Communicatie Museum Plantin-Moretus, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid