Dubbele erkenning voor Museum Plantin-Moretus: 20 jaar werelderfgoed en twee nieuwe Topstukken erbij

Op dinsdag 15 juli prijkt Museum Plantin-Moretus precies 20 jaar op de exclusieve werelderfgoedlijst van Unesco. Naast de jarenlange prestigieuze waardering voor de site, kreeg het museum in juni twee nieuwe erkenningen. Twee zeldzame handschriften werden opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.
20 jaar geleden kreeg het Museum Plantin-Moretus als eerste museum wereldwijd een plaats op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het museum kreeg de prestigieuze erkenning dankzij zijn uitzonderlijke erfgoedwaarde: de combinatie van een majestueuze drukkerswoning met de enige nog ingerichte pre-industriële drukkerij-uitgeverij ter wereld.
Met de erkenning neemt het museum dezelfde plaats in als de Piramiden in Egypte, Paleis van Versailles, de Akropolis te Athene, het Forum Romanum te Rome en andere iconische culturele sites.
Schepen voor cultuur Lien Van de Kelder: "Twintig jaar geleden kreeg het Museum Plantin-Moretus terecht de status van Unesco beschermd werelderfgoed. Met de erkenning van twee bijkomende topstukken wordt vandaag nogmaals bevestigd welk uitzonderlijk waardevol erfgoed we in Antwerpen bewaren. Zulke erkenningen zijn een eer, maar ook een verantwoordelijkheid. Als stad blijven we investeren in de zorg voor dit unieke erfgoed, zodat ook de generaties na ons zich erover kunnen verwonderen."
Vlaamse Topstukken
In juni kregen bovendien twee manuscripten uit de collectie de erkenning als Vlaams Topstuk. Werken op de Vlaamse Topstukkenlijst zijn uitzonderlijk, zeldzaam en krijgen bescherming. Zo mogen ze bijvoorbeeld het land niet verlaten. Het gaat over de 9de-eeuwse parel Carmen Paschale van Sedulius en de levendige kronieken van Jean Froissart uit de 14de eeuw.
De Carmen Paschale is een uiterst zeldzaam en uniek manuscript. Het is het op één na oudste verluchte handschrift bewaard in een Vlaamse erfgoedcollectie. Het Paaslied is rijk geïllustreerd en vertelt over het leven van Christus door de vroeg 5de-eeuwse Romeinse dichter Sedulius. Het werk bevat een erg vroege voorstelling van de aanbidding van de koningen.
De kronieken van de Franstalige historicus Jean Froissart geven een goed beeld van de Vlaamse miniatuurkunst in de Bourgondische periode. Ze zijn zeldzaam door hun grote formaat, de volbladversiering met historische taferelen, rijke randversiering met acanthusbladen, drolerieën en de wapenschilden van de vroegere eigenaars.
Deze twee Topstukken zijn lang niet de enige werken in het museum die erkend zijn. Het museum koestert tal van Vlaamse Topstukken:
- 1.250 tekeningen en prenten uit de 16de en 17de eeuw
- Het volledige handels- en familiearchief en de complete inboedel van de historische drukkerij
- Oude drukken, manuscripten, schilderijen (zoals een olieverfschets van Rubens) en drie bijzondere kaarten (zoals de kaart van Vlaanderen door Mercator)
Overvloed aan erkenningen
Naast de Unesco-erkenning voor de site, maakt het Plantin-Moretusarchief ook deel uit van het Unesco-register ‘Memory of the World’. Het bedrijfsarchief, dat nagenoeg volledig intact is, documenteert de bedrijfsactiviteit en wooncultuur van 1555 tot 1876. Het is een ware goudmijn voor de studie van de geschiedenis van het humanisme, de wetenschappen en de boekdrukkunst.
Museum Plantin-Moretus draagt ook als enige monument in Vlaanderen het blauwe schild van Unesco. Het is een internationale aanduiding voor cultureel erfgoed dat extra bescherming krijgt mocht er een gewapend conflict uitbreken. In de wereld zijn er slechts 29 sites met deze status, waaronder drie in België. Het onderstreept de uitzonderlijke waarde van het museum.