Het Museum Plantin-Moretus eert 500 jaar Dodoens tijdens Open tuinen

Het Museum Plantin-Moretus viert de geboorte van Rembert Dodoens, 500 jaar geleden.

De Mechelse arts groeide uit tot vader van de botanica. Hij vernieuwde de plantkunde, en zorgde zo voor een revolutie in de geneeskunde. Samen met zijn collega’s en vrienden Lobelius en Clusius publiceerden ze verschillende werken bij Christoffel Plantijn. Allemaal kunststukjes van wetenschap en grafiek.

Dit weekend zet het museum de tuindeuren open. Om binnen te komen én buiten te gaan. Maak een wandeling langs bermtuintjes met Natuurpunt, of ga op zoek naar lekkers op Linkeroever. Binnen het museum ontdekt u de hapjes van de creatieve foodcateraars ‘Les Odettes’. Volg hier lezingen over bijen of tuinkruiden, en proef Gentse kruidengin. Wilt u papierscheppen met bloemen uitproberen? Dat staat gepland op zondagnamiddag.

WIE IS DODOENS?
Dodoens toonde Vlaanderen zijn planten
1517. Rembert Dodoens wordt geboren in Mechelen. Zijn vader is er stadsdokter, en dat zou Rembert ook zélf 34 jaar lang zijn. Maar we kennen hem vooral dankzij zijn publicaties. Op zijn 37e geeft hij zijn Cruijdeboeck uit. Het wordt het meest vertaalde boek uit de 16de eeuw, na de Bijbel. Meer dan 200 jaar blijft het Cruijdeboeck hét naslagwerk over kruiden.
Vanwaar dat succes? Rembert Dodoens durft verder te kijken dan de kennis die was overgeleverd uit de klassieke oudheid. Hij trekt op onderzoek de velden in, en dat over heel Europa. Hij beschrijft nauwkeurig de planten die hij onderzoekt, en onderzoekt de uitwerking ervan op de mens. Voor zijn publicaties staat hij erop dat de afbeeldingen perfect zijn. Al zijn publicaties zijn grafische én wetenschappelijke meesterwerken. Dodoens is ook een taalvirtuoos. Hij publiceert het Cruijdeboeck in het Nederlands, en niét in het Latijn. Zo kan iedereen in Vlaanderen het lezen.

Op de vlucht voor Spaanse plunderaars
In zijn tijd staat Dodoens bij de machtigen der aarde vooral bekend als arts. Vele vorsten trekken aan zijn mouw. Dodoens weigert altijd, tot in 1572 de soldaten van Alva zijn huis in Mechelen tijdens een plundertocht verwoestten. In 1574 trekt hij naar het hof van de Rooms-Duitse keizer Maximiliaan II in Wenen. Hij is er dan al 57. Dodoens vindt er zijn collega Clusius terug, die in Wenen de keizerlijke medicinale tuinen beheert. Clusius kwam oorspronkelijk uit Arras. Dodoens werkte al in 1557 met hem samen om het Cruijdeboeck in het Frans te laten vertalen.

Driespan van de plantkunde
De oude Dodoens wil na vier jaar weg uit Wenen. Terug naar huis. Hij probeert eerst nog even in Mechelen te wonen, maar dat blijkt te gevaarlijk. Hij verhuist naar Antwerpen. Daar werkte hij al langere tijd samen met Christoffel Plantijn aan het ‘Stirpium historiae pemptades sex’, een Latijnse uitbreiding van zijn Cruijdeboeck in zes grote delen. Hij komt er ook geregeld Lobelius tegen, die ook bij Plantijn publiceert. Net als Clusius, trouwens. Zo heeft Plantijn het hele ‘driespan van de plantkunde’ voor hem werken. Hoe belangrijk was dat trio? Vergelijk ze vandaag gerust met Janssen Pharmaceutica, Omega Pharma en Pfizer samen. Want bijna alle medicijnen werden in de 16de eeuw uit planten getrokken.

Dodoens sterft samen met de Gouden Eeuw
Dodoens heeft op tijd door dat in Antwerpen blijven geen optie is. De Spanjaarden zijn van plan de stad weer te veroveren. Plantijn drukt in 1583 nog zijn laatste meesterwerk, het eerder vernoemde ‘Stirpium historiae pemptades sex’. Maar tegen dan werkt Dodoens al aan de universiteit van Leiden. Daar sterft hij in 1585. Het jaar waarin ook Antwerpen valt. Het definitieve einde van de Gouden Eeuw.

DIT WEEKEND TIJDENS OPEN TUINEN
Voor de verjaardag van Dodoens zetten we de inheemse bloemen en planten extra in de bloemetjes. En dat in één van de mooiste en intiemste binnenpleinen van de stad. Ze is geïnspireerd op de tuinen van de 16de eeuw en je vindt hier de bloemen en planten uit de tijd van Plantijn

  • Groen in de stad: wandeling langs groene geveltuintjes

De stad wordt steeds groener en groener. Er duiken geveltuinen en zelfs groenslingers op, bevolkt door (inheemse) planten en kruiden. Ontdek tijdens deze wandeling hoe planten onmisbaar zijn voor mens en dier in de stad, samen met Natuurpunt Antwerpen.

Zaterdag 24 juni: 10u30 en 14u  en Zondag 25 juni: 10u30 - Duur: 2 uur. Vertrek aan de inkom van het Museum Plantin-Moretus, aankomst in de buurt van het museum. 
Reserveer via [email protected]

  • Wildplukken voor jong en oud met les Odettes

Elke dag loop je - misschien wel zonder dat je het weet - voorbij aan een weldaad van eetbare kruiden met bijzondere smaken, medische eigenschappen en een bom aan voedingsstoffen. In deze workshop leer je de stad kennen als een eetbaar landschap. We gaan samen op zoek naar eetbaar lekkers onder begeleiding van Nathalie Schrouwen van les Odettes.
Zondag 25 juni om 13uur in de binnentuin van het museum. Duur 3 uur. Maximum 25 deelnemers.
Reserveer via [email protected]

  • Over planten, kruiden, botanici en drukkers: de historische binnentuin van het Museum Plantin-Moretus

Tijdens deze wandeling ontdek je hoe de samenwerking van Plantijn met de plantenexperten zoals Dodoens de tuinarchitectuur grondig hertekenden. Francine De Muylder zoemt in op de tuin: het concept, de bloemen, planten en kruiden. Ze vertelt waarom ze er staan, waarvoor ze gebruikt werden en vooral: ze onthult de stille geheimen van deze schatten!
Zaterdag 24 juni: om 15u en zondag 25 juni: om 14 u, 15u, 16 u . Duur 45 min.
Reserveer via [email protected]

  • De compostmeester deelt uit

Aan de stand van de Vlaamse compostorganisatie Vlacokrijg je een feestelijke inspiratiebox. De eerste 30 bezoekers krijgen bovendien een gratis zak Vlaco-compost. Tekst en uitleg krijgen jullie gratis van de compostmeester.
Zondag 25 juni 2017 van 10:00 tot 17:00

  • Gin uit de Gentse stokerij Heynsquared 

De Gentse stokerij Heynsquared is opgericht door de broers Geert en Jan Heyneman. Ze hebben een duidelijke missie: de wilde stadsnatuur verwerken in een smaakvol product, dat iedereen op een alternatieve manier de vruchten van de stad laat plukken. Kom in het museum proeven van hun gin van stadskruiden en ontdek de schitterende uitvinding van de destillatie.
Zaterdag 24 juni en zondag 25 juni: doorlopend van 10 tot 17 uur

  • Zeg het met zelf geschept papier.

Voor wie zijn geliefde op een heel bijzondere manier in de bloemen wil zetten, organiseren we een workshop papier maken. Met zelf geplukte rozenblaadjes, die misschien zelfs nog een beetje geuren, kan je je prachtige verzen nog meer kracht bij zetten. Maar je mag ook andere bloemen en planten meebrengen om te vereeuwigen in je zelfgemaakt blaadje papier.
Zondag 25 juni: van 14 tot 16 uur met Kathy De Wit

  • Een zonnebloem … drukken

Dodoens publiceerde als eerste een afbeelding van de Zuid-Amerikaanse zonnebloem. Speciaal voor dit Dodoensjaar kan je de zonnebloem uit zijn boek hier komen drukken op een echte pers. Je kan ze inkleuren zoals in het Cruydt-boeck van Dodoens en als je er zin in hebt kan je er nog een persoonlijke boodschap bij drukken, met echte losse, loden letters.
Zondag 25 juni: van 14 tot 16 uur 

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Vrijdagmarkt 22 2000 Antwerpen

+32 3 221 14 50

[email protected]

www.museumplantinmoretus.be