Het Museum Plantin-Moretus ontvangt de 'Ultima roerend erfgoed' voor het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus.

In Museum Plantin-Moretus in Antwerpen wordt het verhaal verteld en getoond over de kracht van het gedrukte woord. In 2016 kreeg het museum een grondige opknapbeurt met een nieuw depot, een nieuwe leeszaal en een nieuwe scenografie. Deze inspanning wordt nu gehonoreerd met de ‘Ultima roerend erfgoed’. De jury honoreert het goede opdrachtgeverschap van het museum zodat deze delicate uitbreiding, herinrichting en vernieuwing gerealiseerd kon worden.

Een aantal jaar geleden stond het museum voor een moeilijke uitdaging. Het museumcomplex was verouderd en uitgeleefd. Het museumteam onderzocht hoe het museum binnen de strikte regels van de Unesco-erfgoedzorg geactualiseerd kon worden en koos voor een behoedzame vernieuwing van de waardevolle historische site. NoAarchitecten ontwierp de verbouwing/uitbreiding met zorg voor de collectie en de scenografen Caroline Voet en Leen De Brabandere zorgden voor de vernieuwde museumopstelling waarin ‘sfeer en beleving’ centraal staan. Door het huis nieuw leven in te blazen bereikt het museum nu een breder publiek.

Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens: “Ik ben bijzonder trots met deze nieuwe erkenning van ons Museum Plantin-Moretus. Sinds de opknapbeurt in 2016 waait een nieuwe wind door het museum. Naast liefhebbers van erfgoed vindt ook een nieuw publiek van anderstalige nieuwkomers tot mensen met een liefde voor typografie de weg naar deze plek. Het resultaat is dat ruim 110 000 mensen in 2017 een bezoek brachten aan het museum, een topjaar! Dit toont aan dat een historisch belangrijke plek ook vandaag relevant en zinvol kan zijn voor een breed publiek. En we blijven investeren in het museum. Deze week starten de restauratiewerken aan de daken.

Na de heropening van het Museum Plantin-Moretus viel het museum meermaals in de prijzen voor de vernieuwing. Op 17 mei 2017 mocht directeur Iris Kockelbergh de eervolle vermelding van de International Award of Museums and Heritage in London ontvangen. Op 27 mei 2017 haalde Kastaar een zilveren European Design Award op in Porto en op 30 januari 2018 mochten Kastaar en het museum de Henry Van de Velde Award - communicatie in ontvangst nemen.

 

Anneleen Decraene

Verantwoordelijke Marketing & Communicatie Museum Plantin-Moretus, Stad Antwerpen

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Vrijdagmarkt 22 2000 Antwerpen

+32 3 221 14 50

[email protected]

www.museumplantinmoretus.be