Kunstenaars ontwerpen print geïnspireerd op collectie van het Museum Plantin-Moretus

The Print Project: Eeuwenoude collecties, nieuwe creaties

De collectie van het Museum Plantin-Moretus blijft inspireren. Het museum en Supercollect zetten met The Print Project twintig kunstenaars uit Vlaanderen aan het werk. Zij creëerden een print geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken van het museum. Hun creaties zijn tijdelijk online te koop vanaf 23 november.

Dit najaar engageerde het Museum Plantin-Moretus opnieuw creatief talent om met de collectie houtblokken te werken. Twintig vormgevers namen deel aan The Print Project. In oktober deed het museum een open oproep naar de grafische sector in Vlaanderen.

“Uit 105 sterke kandidaten koos een jury twintig kunstenaars die een print hebben ontworpen geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken van het museum”, zegt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Met initiatieven zoals The Print Project willen we iedereen aanzetten tot participatie. Onze musea bieden een ongelooflijke rijkdom aan collecties, we moeten ze openstellen en toegankelijk maken. Dat er zulke creatieve projecten uit voortvloeien, daar zijn we heel erg blij mee.”

De 20 prints van The Print Project

 

Deze kunstenaars gingen aan de slag met de houtsneden:

Ann Maelfeyt, Broos Stoffels, Daan Gielis, Dennis Deckx, Dzia, Edouard Schneider, Esther Vandenbroele, Floris Van Opstal , Geertrui Storms, Gilles De Brock, Isabelle Le Tutour, Jorre Logghe, Joud Toamah, Lisa Reckeweg, Loulou Joao, Lysandre Begijn, Mellon, Nina Vandeweghe, Ruben Vandennieuwenborg, Tom Tosseyn.

"Ik heb me laten inspireren door onze gemeenschappelijke naam ‘Stoffel'", zegt art director Stoffels Broos, "Sint-Christoffel is de beschermheilige van de reizigers. Ik gebruikte reizen als centraal thema, en heb uit de gigantische collectie houtblokken verschillende zeetaferelen gebruikt om een collage te maken van een schip op zee."

Ontwerper Geertrui Storms getuigt: "Ik heb mij laten inspireren door klassieke lettervormen en illustraties van bloemen. Ik wilde een spanningsveld creëren tussen ornamentele en modernere lettervormen."

"Ik heb bewust mijn beeld heel druk gemaakt als ode aan de periode van de houtblokken en de 'horror vacui', de angst voor de leegte en de onzekerheid van de mens." - doet designer Dennis Deckx uit de doeken.

Illustratrice Mellon oftewel Gwen Vanderstraete licht haar werk toe: "Ik voelde me geïnspireerd door de houtblokken met mensen op. Hun anatomie en houding is niet altijd correct. Ik wilde de focus leggen op dat aspect en heb daarom alle personages ontdaan van hun kleding en attributen. Zo komt het dat mijn werk een compositie is geworden van naakte personen."

Timed open edition

De 20 prints zijn tijdelijk verkrijgbaar op supercollect.be/theprintproject.

De prints zijn speciaal voor dit project ontworpen, en worden in hoge kwaliteit en met bijzondere papierkeuze en druktechniek geproduceerd. Dat maakt ze een echt hebbeding voor fans en verzamelaars.

Met de aankoop van een print - 85 euro voor een A2-formaat - steunt men bovendien de creatieve sector in Vlaanderen. De opbrengst gaat immers naar de kunstenaars en Supercollect.

De eerste 10 prints zijn te koop van maandag 23 november 12 uur tot zaterdag 5 december 20 uur. In deze reeks zitten: Ann Maelfeyt, Broos Stoffels, Dennis Deckx, Edouard Schneider, Esther Vandenbroele, Floris Van Opstal, Geertrui Storms, Gilles De Brock, Isabelle Le Tutour en Loulou.

De tweede reeks prints zijn te koop van maandag 7 december 12 uur tot zaterdag 19 december 20 uur. Dat zijn de prints van: Daan Gielis, Dzia, Jorre Logghe, Joud Toamah, Lisa Reckeweg, Lysandre Begijn, Mellon, Nina Vandeweghe, Ruben Vandennieuwenborg en Tom Tosseyn.

Museum Plantin-Moretus en Supercollect

Het Museum Plantin-Moretus ging voor dit project een samenwerking aan met Supercollect. Supercollect is een collab van analoge printfaktorij Superdruk (Stoffel Van den Bergh) en collectible afficionado Wham (Bart Warnier). Samenwerken is hen niet vreemd: ze nodigen wel vaker kunstenaars in het atelier uit om in samenspraak prints in limited edition te produceren.

Supercollect zal in zijn atelier in Antwerpen de prints van The Print Project in hoogwaardige kwaliteit en met respect voor het ambacht van het drukken produceren. ​ ​

Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus licht toe: "Deze samenwerking illustreert de inclusieve aanpak van het museum. Het Museum Plantin-Moretus is een ontmoetingsplaats met aandacht voor meerstemmigheid, duurzaamheid en creativiteit. Dat was niet anders in de tijd van Plantijn. In de 16de en 17de eeuw was de uitgeverij van Christoffel Plantijn van groot maatschappelijk belang. Het was een plek waar vele stemmen klonken, verenigd rond boeken en taal. Vandaag zet het museum dit maatschappelijke engagement verder."

Indrukwekkende houtblokkencollectie

De collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus telt maar liefst 14.000 stuks. Stuk voor stuk meesterlijk uit hout gesneden tekeningen. Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin in 2020 lanceerde het museum de gehele collectie online en in hoge resolutie op www.impressedbyplantin.be. Om te bekijken, te downloaden en te creëren. Het publiek kan zelf aan de slag gaan met de illustraties: wenskaarten ontwerpen, briefpapier maken, kleding pimpen. De toepassingen zijn oneindig.

Eerder in 2020 gingen al acht Antwerpse kunstenaars aan de slag met de collectie en creëerden nieuw werk geïnspireerd op de collectie houtblokken en de verhalen van het museum. Hun creaties onthult het museum in een tijdelijke tentoonstelling in het museum in maart 2021.

“Het is fascinerend om zien dat eenzelfde collectie op zoveel verschillende manier gelezen kan worden en dat geen enkele creatie dezelfde is. Christoffel Plantijn zou fier zijn dat zijn nalatenschap ook vandaag nog - in het jaar dat hij 500 zou worden - inspireert.” - deelt Joost Depuydt, conservator houtblokkencollectie van het Museum Plantin-Moretus

Het museum roept iedereen op om aan de slag te gaan met de collectie, en nieuwe creaties te delen op sociale media met vermelding van @plantinmoretus en #impressedbyplantin of in te dienen op www.impressedbyplantin.be


500 jaar Christoffel Plantijn

In 2020 is het 500 jaar geleden dat Christoffel Plantin geboren werd. Hij werd de belangrijkste drukker-uitgever van zijn tijd. Daarom zet het Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in de bloemetjes met een feestjaar. Het programma biedt een verrassende kijk op een veelzijdig man: Christoffel Plantin als inspirator, reiziger, briefschrijver én bewoner van de bewogen 16de eeuw.

Bekijk hier het volledige programma: www.museumplantinmoretus.be/500-jaar-plantin


Links


Contact

Meer informatie nodig, of een gesprek met Supercollect of een van de vormgevers van The Print Project gewenst? Neem contact op met:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Karen Werkhoven

Marketing & communicatie, Museum Plantin-Moretus

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid