Taart verjaardagsfeest Museum Plantin-Moretus gaat naar woonzorgcentra in de buurt
500 jaar Christoffel Plantijn en veelzijdig programma in 2020
500 jaar geleden werd Christoffel Plantijn geboren. Hij werd de belangrijkste drukker-uitgever van zijn tijd. In 2020 zet het Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in de bloemetjes met een feestjaar. Het programma biedt een verrassende kijk op een veelzijdig man: Christoffel Plantijn als inspirator, reiziger, briefschrijver én bewoner van de bewogen 16de eeuw. Een verjaardagsfeest op zondag 15 maart zou de festiviteiten op gang trappen maar moet helaas geannuleerd worden wegens het coronavirus. De 500 stukken verjaardagsgebak die voorzien waren voor het feest worden verdeeld in woonzorgcentra in de stad. Vanaf 15 maart staan de illustraties van de indrukwekkende collectie houtblokken online.
Taart en projectie op 15 maart
Het Museum Plantin-Moretus viert dit jaar 500 jaar Christoffel Plantijn. Het verjaardagsfeest op zondag 15 maart moet helaas geannuleerd worden wegens het coronavirus. De geplande activiteiten zullen niet plaatsvinden maar de 500 stukken verjaardagsgebak, gemaakt door bakkerij Goossens, die zich liet inspireren door recepten en ingrediënten van de 16de eeuw, worden bedeeld in woonzorgcentra in de buurt.
De voorziene kleurrijke gevelprojectie op het museum, geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken van het museum, zal via facebook (www.facebook.com/Museum.Plantin.Moretus) live gestreamd worden tussen 19.30 en 21 uur.
Impressed by Plantin – vanaf 15 maart online
De drukkerij van Christoffel Plantin stond bekend om zijn rijk geïllustreerde publicaties. Zeewezens, engelen, bloemen en decoratieve letters sierden het drukwerk. De collectie van het Museum Plantin-Moretus telt maar liefst 14.000 houtblokken. Dat zijn 14.000 staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Vanaf 15 maart staat deze indrukwekkende collectie in hoge resolutie online. Om te bekijken, downloaden en creëren. Een bron van inspiratie.
Meer informatie vanaf 15 maart via www.impressedbyplantin.be
Plantin in de etalage
Op de etalage van 16 handelszaken in de nabije omgeving van het Museum Plantin-Moretus kleeft een illustratie uit de indrukwekkende collectie houtblokken van het museum. Met deze actie eren ze hun beroemde collega-ondernemer die dit jaar 500 jaar wordt: Christoffel Plantijn.
“Plantijn was niet zomaar een uitgever. Hij was een rasechte ondernemer die zich opwerkte tot de wereldtop en met zijn Officina Plantiniana er mee voor zorgde dat Antwerpen een belangrijke internationale verspreider werd van kennis en cultuur. Het is jammer dat het startschot voor zijn feest niet kan doorgaan omwille van het coronavirus, maar ik ben zeer blij en trots dat de taart die bakkerij Goossens voorziet, uitgedeeld wordt in de woonzorgcentra in de regio. Op die manier tonen we solidariteit met iedereen die het in deze periode moeilijker heeft”, stelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.
De expo’s
Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw.
25.04.2020 – 30.08.2020
Tijdelijke aanvulling op de vaste opstelling
Plantijn was een ervaren reiziger. Als bedrijfsleider reisde hij veel in de Nederlanden, maar ook naar Parijs en Frankfurt. Bijna de helft van het jaar was hij onderweg. Maar hoe deed hij dat? Zonder auto, gps, smartphone of Tripadvisor? Hoe en waarom er in de 16de eeuw werd gereisd, is het thema van de mini-expo ‘Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw’. Slow travel, all the way!
Openingsweekend
Tijdens het openingsweekend op 25 en 26 april staan er extra activiteiten gepland: rondleidingen, workshops, lezingen.
Meer informatie: https://www.museumplantinmoretus.be/nl/op-reis-met-plantin
Een eeuw van verwondering. Kennis in de 16de eeuw.
9.10.2020 – 10.01.2021
De eerste Europeanen die op het Amerikaans continent voet aan wal zetten was een gebeurtenis die het culturele, wetenschappelijke en filosofische klimaat van de 16de eeuw tekende. Uitvindingen en ontdekkingen volgden elkaar in ijltempo op. Bruggeling Joannes Stradanus probeerde deze tijd te vatten in de prentenreeks Nova Reperta, wat ‘Nieuwe Ontdekkingen’ betekent. Het is het vertrekpunt voor een tentoonstelling over de tijd waarin Plantijn leefde. Maar de expo gaat ook over nu en wat nog komen zal. Stel dat we vandaag 20 beelden zouden verzamelen om de vernieuwingen in kennis, techniek, filosofie of wetenschap te illustreren. Zal men in 2520 dan begrijpen waar wij vandaag zo verwonderd of enthousiast over zijn?
Meer informatie: https://www.museumplantinmoretus.be/nl/activiteit/een-eeuw-van-verwondering-kennis-de-16de-eeuw
Brieven van Plantin
9.10.2020 – 10.01.2021
Tijdelijke aanvulling op de vaste opstelling
Plantijn was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met zijn vrienden. Zoals verwacht van een uitgever gaan de meeste brieven over boeken. Maar er zijn ook brieven waar hij meer van zichzelf blootgeeft. Brieven aan zijn dochters, over de oorlog, over een bewogen reis. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantijn écht dacht? Met de expo ‘Brieven van Plantin’ komen bezoekers dichter bij de mens en uitgever Plantijn.
Meer informatie: https://www.museumplantinmoretus.be/nl/activiteit/brieven-van-plantin
Het Museum Plantin-Moretus en uitgeverij Polis geven 25 brieven van Plantijn uit. Het boek leest als een professionele biografie van Christoffel Plantin.