Op reis met Plantijn

Reizen in de 16de eeuw, een focus-expo van 24 maart tot 1 augustus 2021 in het Museum Plantin-Moretus

Reizen naar het buitenland zijn momenteel niet vanzelfsprekend, maar in het Museum Plantin-Moretus kunnen bezoekers mee op zakenreis met 'essentiële' reiziger Christoffel Plantijn. Plantijn reisde veel, maar zelden voor zijn plezier. Alles in het belang van zijn bedrijf.

Wie in de zestiende eeuw op reis ging, begon aan een avontuur en had doorgaans een goede reden om te vertrekken. Zo was het ook voor Christoffel. Plantin reisde veel, maar niet voor zijn plezier. In een tijd waarin verloren lopen de regel was, struikrovers op de loer lagen en iedereen meestal te voet of te paard onderweg was, was reizen inspannend én onzeker. Toch stond de koffer van Plantijn altijd klaar voor weer een reis in het belang van zijn bedrijf. Naar Parijs, waar hij een boekenwinkel en kanthandel had. Naar Leiden waar hij een tweede bedrijf had of naar Frankfurt voor de boekenbeurs. Plantijn was dus behalve bedrijfsleider ook een beetje een avonturier.

Hoe reisden mensen in een tijd zonder autowegen, smartphone of internet?

In de expo 'Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw' reizen we met Christoffel naar ​ Parijs, Leiden en Frankfurt. De expo vertelt echter niet enkel over de reizen die Plantijn ondernam, maar ook over de allereerste reisgidsjes, over erbarmelijke herbergen en communicatieproblemen.

Kunnen we vandaag het verleden nog achterna?

Fotograaf Cédric Raskin reisde Plantijn achterna. Vijfhonderd jaar later. Met zijn camera en een open blik ging hij naar de Vrouwensteeg in Leiden, de Messe in Frankfurt en de Rue Saint-Jacques in Parijs. Niet te paard maar met de vervoersmiddelen van nu: de auto en de hogesnelheidstrein. In zijn koffer stak de vraag: 'Kunnen we het verleden nog achterna?'.

Zijn beeldessay 'In de sporen van Plantijn' is te zien in het boek 'Op reis met Plantin'.

"Ik zag wat Plantijn nooit heeft gekend. Want in vijfhonderd jaar is alles veranderd. Paard en kar zijn vervangen door diesel en carrosserie. Zandwegen en boswegels zijn omgebouwd tot autostrades en spoorlijnen. Hobbelende traagheid door de stille natuur is verruild voor flitsende snelheid langs commerciële drukte. Waren de tochten van Plantijn telkens opnieuw een avontuurlijke onderneming, ik ging gewoon even op en neer.'" - Cédric Raskin, fotograaf en schrijver, in de publicatie 'Op reis met Plantin'.

Reisverhalen uit 16de eeuw gebundeld

Het boek ‘Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw’ schetst een fascinerend beeld van reizen in een andere tijd, zonder Google Maps en Tripadvisor. Met een beurs vol Stuivers, Talers en Penningen. Over zandwegen en verraderlijke rivieren. Met paard en kar of per trekschuit. Slow travel, all the way.


Voor de pers

De pers is welkom om op aanvraag een bezoek te brengen aan de expo. Contacteer hiervoor Nadia De Vree: [email protected]


Praktisch

Expo 'Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw'
Van 24 maart tot en met 1 augustus 2021
Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Open dinsdag t/m zondag, 10 tot 17 uur.
Uitzonderlijk open op Paasmaandag, 5 april.

Meer info over de expo op www.museumplantinmoretus.be/expo-op-reis-met-plantin

 

Beeldmateriaal

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Neem contact op met

Vrijdagmarkt 22 2000 Antwerpen

+32 3 221 14 50

[email protected]

www.museumplantinmoretus.be