Prijs Frans Dille 2021/2022

Op 26 maart 2022 werd in het Museum Plantin-Moretus de Prijs Frans Dille 2021-2022 uitgereikt. Deze prijs voor recent afgestudeerden uit het hoger kunstonderwijs in Vlaanderen, viert elke drie jaar veelbelovend talent in de teken- en/of grafiekkunst met een geldprijs en een expo in het Museum Plantin-Moretus.

Op 26 maart 2022 werd in het Museum Plantin-Moretus de Prijs Frans Dille 2021-2022 uitgereikt. Deze prijs voor recent afgestudeerden uit het hoger kunstonderwijs in Vlaanderen, viert elke drie jaar veelbelovend talent in de teken- en/of grafiekkunst met een geldprijs en een expo in het Museum Plantin-Moretus.

De jury koos uit 51 deelnemers met 138 werken Elia Vanderheyden als winnaar. Nele Plessers onderscheidde zich met de tweede prijs. Tine Wouters werd bekroond met een zeer eervolle vermelding terwijl Pavel Balta, Anneke Hansum en Eva Maes een eervolle vermelding te beurt viel.

Voor de tentoonstelling werden 36 werken van 27 deelnemers geselecteerd. De expo loopt van zondag 27 maart tot en met zondag 15 mei 2022 in het Museum Plantin-Moretus.

"De Prijs Frans Dille is een unieke opportuniteit voor grafische kunstenaars uit Vlaanderen en Brussel. Dit initiatief biedt grafische artiesten een excellent forum aan met uitstraling naar en dialoog met het brede publiek." - voorzitter prof. dr. Peter De Deyn

De laureaten

De laureaten werden tijdens de prijsuitreiking Prijs Frans Dille op 26 maart 2022 om 14 uur bekend gemaakt in het Museum Plantin-Moretus:

Eerste prijs: Elia Vanderheyden
2 werken: Environmental Glitch I, hoogdruk en Untitled, hoogdruk

Tweede prijs: Nele Plessers
2 werken: ARTeFACT 1, lithografie en ARTeFACT 2, lithografie

Zeer eervolle vermelding: Tine Wouters
2 werken: Onderweg 1, mezzotint en Onderweg 2, mezzotint

Eervolle vermelding: Pavel Balta
1 werk: I am hungry, lithografie

Eervolle vermelding: Anneke Hansum
1 werk: Foro Romano, Rome, aquatint en ets

Eervolle vermelding: Eva Maes
3 werken: Broekstraat, lithografie; Rue de la Batterie, lithografie en Plus-Que-Parfait, lithografie

Frans Dille

Frans Dille (1909-1999) was een gevierd graficus, tekenaar en aquarellist, en een inspirerend docent. Zijn grafisch werk was te zien in tentoonstellingen in Gent, Antwerpen, New York, Milaan en Warschau. Zijn illustraties prijkten in talrijke dag-, week- en maandbladen.

Frans Dille schonk bijna zijn gehele grafische oeuvre aan het internationaal gerenommeerde prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus.

De Prijs Frans Dille, een privé-initiatief in nauwe samenwerking met het Museum Plantin-Moretus Antwerpen, beoogt de promotie van de grafische kunsten uit waardering voor de Antwerpse kunstenaar én mens ​ Frans Dille (1909-1999).

"Naast het beheren van haar rijke erfgoedcollectie is het ook belangrijk dat het Museum Plantin-Moretus en haar Prentenkabinet met de Prijs Frans Dille hedendaags grafisch talent stimuleert." - Nabilla Ait Daoud, Antwerps schepen voor cultuur

Praktisch

Prijs Frans Dille 2021-2022

Prijsuitreiking
Enkel op uitnodiging
Op zaterdag 26 maart 2022 om 14 uur

Expo
Van zondag 27 maart tot en met zondag 15 mei 2022
Open van dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur
Bezoek aan de expo is inbegrepen in het museumticket. Tickets aan 12 euro per persoon, online te reserveren via www.museumplantinmoretus.be.

Meer info over de prijs en de expo op www.museumplantinmoretus.be/prijs-frans-dille-2022

Voor de pers

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd voor de prijsuitreiking Prijs Frans Dille 2021-2022 op 26 maart om 14 uur in het Museum Plantin-Moretus, in aanwezigheid van de laureaten, de jury, de voorzitter van de Prijs Frans Dille, prof. dr. Peter Paul De Deyn, de directeur van het Museum Plantin-Moretus, Iris Kockelbergh, de conservator prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus, Marijke Hellemans en Antwerps schepen voor cultuur, Nabilla Ait Daoud.

Gelieve uw aanwezigheid vooraf te bevestigen via nadia.devree@antwerpen.be

Bijlagen

1- Fotogalerij: https://pers.museumplantinmoretus.be/media/album/15800

2- Meer info over de laureaten:

Laureaten Prijs Frans Dille 2021-2022

PDF - 133 Kb

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid