Suske en Wiske ontmoeten Christoffel Plantijn

In het kader van de VRT-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ geeft de Standaard Uitgeverij een nieuw Suske & Wiske album uit. In ‘De Geplaagde Plantijn’ keren Suske en Wiske terug in de tijd en ontmoeten Christoffel Plantijn, de visionaire oprichter van de grootste uitgeverij in de 16de eeuw, de Officina Plantiniana.

Vanaf vandaag ligt het nieuwe album van Suske & Wiske ‘De Geplaagde Plantijn’ in de winkels. Daarin bevinden onze striphelden zich in het Antwerpen van de 16de eeuw en ontdekken ze de man achter de drukker Christoffel Plantijn. De samenwerking met de reeks brengt een belangrijk deel van de Vlaamse geschiedenis tot leven op een vernieuwende manier, en geeft de lezers van Suske & Wiske de kans om Plantijn en de boekdrukkunst te leren kennen.

Het verhaal van Vlaanderen

Heb je je ooit afgevraagd hoe de Eburonen of de Bourgondiërs echt leefden? Wou je ooggetuige zijn van de Guldensporenslag of de Boerenkrijg? Zou je Filips de Goede of keizer Karel eens willen ontmoeten? Dat kan, want in de adembenemende reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ komt ons rijke verleden tot leven.

“Plantijn leverde drukwerk aan protestanten én katholieken in een tijd waarin dat op zijn minst gewaagd was te noemen”, vertelt scenarist Peter Van Gucht. “Dat was meteen de inspiratie voor het verhaal. Maar ook als historische figuur vind ik hem interessant. Ik hou van de rijke historie van de stad Antwerpen en Plantijn hoort daar vanzelfsprekend bij. Hij was een pionier in de boekdrukkunst, maar ook als uitgever kende hij een onwaarschijnlijk succes. Een selfmade man ook, begonnen als boekbinder die na een overval zijn job niet meer kon uitoefenen en dan maar besloot een drukkerij te beginnen in een verre, grote stad. Alsof wij vandaag naar New York zouden trekken om daar een bedrijf op te richten. Knappe gast.”

Praktisch

  • In de museumshop zal een gepersonaliseerde versie van het album verkocht worden (in beperkte oplage), met extra uitleg over het verhaal van Christoffel Plantijn en zijn uitgeverij
  • Er komt een tijdelijke pop-expo in het museum over het maken van dit album
  • Suske & Wiske dag op woensdag 22 februari (krokusvakantie) met verschillende activiteiten (voorleessessies onder de stripboom, tekensessies van het album door de tekenaar, workshops karikatuurtekenen en veel meer)

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Bert Van Roy

Marketing en Communicatie Strips, De Standaard Uitgeverij

 

Over Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Het Museum Plantin-Moretus in beeld

Met de steun van: 

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid